“Rizz” נבחרה למילת השנה של 2023. מה משמעותה, והאם יש לך אותה?
המילה Rizz, שמשמעותה כריזמה מינית, היא מילת השנה של מילון אוקספורד. אבל מה בעצם עומד מאחוריה? ד”ר ליאת יקיר מסבירה למי יש אותה באופן טבעי, וגם איך אפשר לפתח אותה

מאיה בניטה פורסם: 31.12.23 | ynet לכתבה המלאה >>

ד”ר ליאת יקיר (47), ביולוגית, מרצה וחוקרת את הביולוגיה של הרגשות, מחברת הספר “קיצור תולדות האהבה”. בזוגיות ואם לשניים, גרה בכרכור היי ליאת, לאחרונה הכריזה הוצאת מילון אוקספורד על מילת השנה שלה ל־2023 – Rizz, שמשמעותה קסם אישי מיני או כריזמה מינית.

למה דווקא המילה הזו נבחרה?

“אני מעריכה שבגלל הוויראליות שהיא יצרה. הרצון למשוך את המין השני ולהיחשב אטרקטיביים היה תמיד, רק המילים השתנו”.

מה זה בכלל כריזמה מינית?

“זאת היכולת של אדם לגרום לאנשים אחרים להימשך אליו מבחינה מינית. המשיכה שלנו לאנשים מסוימים נקבעת תוך שניות ופועלת על בסיס יצרים קדמוניים. לכן המראה החיצוני משפיע מאוד – למשל, נשים נמשכות במקרים רבים לגברים שיש להם כתפיים רחבות ומשדרים שהם גברי אלפא חזקים, וגברים נמשכים במקרים רבים לנשים בעלות חזה גדול ואגן רחב, שמשדרות פוריות. אבל זה לא רק המראה שהופך אנשים לכריזמטיים מבחינה מינית”.

אז מה עוד?

“לאנשים עם כריזמה מינית יש ביטחון עצמי. 90% מהתקשורת שלנו היא לא מילולית, כך שגם אם אנחנו נראים טוב אבל משדרים לחץ וחוסר ביטחון, זה ירחיק את האדם השני. לעומת זאת, אם אנחנו מרגישים בטוחים בעצמנו ובגוף שלנו, אנחנו נשדר את זה וזה יגרום לאנשים להימשך אלינו. “גם שפת גוף פתוחה גורמת לצד השני להרגיש שיש לנו ביטחון עצמי. זה מתבטא למשל בעמידה זקופה ולא כפופה, ראש זקוף ויצירת קשר עין. אנשים עם סקס אפיל יודעים לקרוא סימנים חברתיים, גורמים לצד השני להרגיש בנוח ויש להם הומור. הם גם אנשים אותנטיים”. “כריזמה מינית מושפעת מהביטחון העצמי. הביטחון העצמי שלנו הוא תוצר של מה שקיבלנו מהסביבה שלנו, כשהגורם הראשוני הוא ההורים, אבל אנחנו יכולים לעבוד על זה”

אותנטיים באיזה אופן?

“אותנטיות בהקשר הזה, היא להיות אמפתי באופן אמיתי עם האדם שמשוחח איתך. אנשים כריזמטיים יוצרים הקשבה פעילה – הם מעודדים אותנו לדבר ולשתף ושואלים שאלות פתוחות. בתגובה לכך, המוח שלנו מפריש דופמין ואוקסיטוצין שגורמים להיקשרות לאותו אדם. כשמישהו אמפתי כלפינו בצורה אותנטית, לא משתלט על השיחה, לא מדבר על עצמו או עסוק רק בלהרשים, אנחנו מתחברים אליו”.

כריזמה מינית היא משהו שנולדים איתו או שאפשר לפתח?

“כאמור, כריזמה מינית מושפעת מהביטחון העצמי. הביטחון העצמי שלנו הוא תוצר של מה שקיבלנו מהסביבה שלנו, כשהגורם הראשוני הוא ההורים. אבל גם אם גדלנו בסביבה שבה לא קיבלנו ביטחון, אנחנו יכולים לעבוד על זה. אני ממליצה למשל לעמוד מול המראה ולהחמיא לעצמנו. “ההורמון טסטוסטרון, שמופרש בזמן פעילות מינית, לא רק מעורר דחף מיני – הוא גם גורם לנו להקרין כריזמה מינית. לכן, פעילויות שמעלות את רמת הטסטוסטרון בדם, כמו לדוגמה אימוני כושר, יגרמו לצד השני להימשך אלינו – וזה תקף גם לגברים וגם לנשים. גם אוננות גורמת להפרשה של טסטוסטרון, ולכן מומלץ לענג את עצמכן, ללמוד לאהוב את הגוף שלכן ולהבין מה עושה לכן טוב”.

כריזמה מינית זה משהו אוניברסלי? אם אני נמשכת למישהו, אז כולן יימשכו אליו?

“לרוב יש הסכמה לגבי מישהו שהוא כריזמטי. אנחנו רואים את זה בקרב מנהיגים, כוכבי קולנוע ואנשים בעמדות מפתח. אדם רהוט שיודע לבטא את עצמו, שסוחף אחרים בדיבור שלו, שעומד זקוף ומשדר ביטחון, אנחנו נסכים שיש לו כריזמה. יש לנו מודעות מולדת לגבי מי האלפא מייל והאלפא פימייל, ומי דומיננטי בחברה ובעל ביטחון עצמי”.

מה לגבי נרקיסיסטים? גם הם משדרים ביטחון עצמי?

“לנרקיסיסטים יש ביטחון עצמי מופרז, אבל בתוך תוכם אין להם ביטחון. כשהם רוצים לכבוש את הצד השני, הם מבצעים ‘לאב בומבינג’ – מפציצים במחוות של חיזור כבר בהתחלה ונותנים לצד השני להרגיש מיוחד. קשה לעמוד בפניהם. הם אומרים את כל המילים הנכונות, אבל אין באמת כוונה מאחוריהן. בניגוד לאנשים בטוחים בעצמם בעלי כריזמה מינית, לנרקיסיסטים אין אמפתיה כלפי אחרים. הם נוטים להימשך לאנשים שאין להם ביטחון עצמי כי זה גורם להם להרגיש עליונים, בעוד שחסרי הביטחון נמשכים לנרקיסיסטים כי הם משדרים את הביטחון שכל כך חסר להם. הנרקיסיסטים יכולים להיתפס ככריזמטיים, אבל מערכת היחסים איתם הרסנית וחשוב לזהות נרקיסיסט בזמן ולהתרחק ממנו”